TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są jednym z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

 

Nie jedynie cudownie smakują, ale oraz mają kojący wpływ na nasze zdrowie. Niektóre z pomoce które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty też potrafią stanowić więcej szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to pełne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wchodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, oprócz której owoce zawierają dużo błonnika, węglowodanów i białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Wada ta powstaje z ochronnego działania owoców na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki obejmuje robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a dodatkowo powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na wzrost liczby antyoksydantów we krwi, tym jednym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału również drugich chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na bycie i instytucję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno przydatny istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), także wysokiej porcje witaminy C, ułatwia branie tego tematu. Dlatego sugeruje się wegetarianom oraz kobietom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi tylko kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać obecne stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole rosnące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i oswajania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest niezmiernie istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że stanowić szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstania reakcji alergicznych i prowadzić bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zmusza się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na konkretną ich treść w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich jedzenia osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo dostępne także niezwykle znane w bliskim kraju, sezon tworzy się pod koniec maja i trwa przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo zastosować w kuchni na ogromne sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj opinie
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments